Hoe krijg je een erectie?

Hoe werkt erectie uitlegHoe je een erectie krijgt en hem vervolgens behouden is een ingewikkeld proces. Er is van alles over bekend maar nog lang niet alles is even duidelijk. Maar in grote lijnen valt er wel te zeggen hoe je een erectie krijgt.

Hoe werkt een erectie?

Waar het in het erectie proces omdraait is het een vasculair gebeuren dat wil zeggen een activiteit van de bloedvaten. In de penis worden de beide zwellichamen in een kort tempo gevuld met bloed. Dit komt doordat de aanvoerende slagaders groter worden. De bloeddruk in de zwellichamen worden twee maal zo hoog als normaal, en de bloedstroom moet hierbij minstens 20 maal zo groot worden als normaal. De spieren in de zwellichamen ontspannen hierbij en zodoende is er meer ruimte voor het bloed.

Tegelijkertijd kan het bloed via de aders niet meer wegstromen. Dit komt doordat de aders in dat gebied afgekneld worden tegen de harde schat rond de zwellichamen. Door deze hoge druk in de zwellichamen binnen de harde schacht ontstaat een het hard worden van de penis, ook wel erectie genoemd. Het sponsachtige deel rondom de zwellichamen helpen de penis nog harder te worden. En wanneer de erectie eenmaal voltooid is dan is er minder kracht voor nodig om hem te behouden. Het krijgen van een harde erectie is dus het resultaat.

De erectie neemt weer af als er weer afgevoerd bloed door de aderen kan stromen en de aanvoer van het bloed door de grote slagaders minder wordt. De spieren in de zwellichamen trekken dan weer samen.

Alles moet intact zijn

De hersenen sturen signalen via zenuwbanen naar spieren om ons lichaam rond te bewegen. Ook de besturing van bloedvaten loopt via de zenuwbanen. Stimulerende gedachtes en betasting aan het lichaam in de erogene zones zorgen ervoor dat de bloedvaten activeren. De hersenen samen met het ruggenmerg vormen het centrale zenuwsysteem in ons lichaam. Alle functies moeten dus intact zijn voor het krijgen van een erectie.

Psychische factoren om een erectie te krijgen

Naast lichamelijke factoren zijn er ook psychische factoren die helpen een erectie te krijgen. Het krijgen van een erectie is niet alleen maar een lichamelijk proces. Wil je een erectie kunnen krijgen dan moeten je hersenen seksueel geprikkeld worden door seksuele gedachtes, verhalen of beelden, fantasie├źn, gevoelens verlangens, herinneringen aan bijvoorbeeld het mooiste meisje van de klas en ga zo maar door.

Om opgewonden te raken heb je al je zintuigen nodig. Een mooie vrouw kan je fantasie├źn prikkelen via je ogen. En als ze mooi kan zingen dan kan dit seksuele verlangens oproepen via het oor. Als ze vervolgens ook nog lekker ruikt door de perfecte parfum die ze draagt dan wordt je seksueel opgewonden via je ruik zintuigen. En als ze dan ook nog lekker kan koken waarvoor ze stimulerende voedingsmiddelen gebruikt dan kan dat ons ook erotisch stimuleren. En raakt ze je dan ook nog aan dan wordt ons grootse orgaan geprikkeld namelijk onze tastzin welke enorm gevoelig is voor erotische strelingen. En zie daar, je hebt je erectie.

Zie je het al voor je?

Het is enorm belangrijk hoe wij zelf omgaan met de prikkelingen van de zintuigen. Het strelen van een lichaamsdeel kan ook als kietelen aanvoelen. En al kan ze nog zo mooi zingen onder de douche, wellicht kan ze dat in de keuken voor geen meter. Dit komt meestal door dat de akoestiek in de douche beter is maar dat terzijde. Als je zintuigen niet meewerken dan krijg je waarschijnlijk ook geen erectie.

Geslachtshormonen om een erectie te krijgen

Geslachtshormonen zijn veel minder belangrijk bij het krijgen van een erectie. Natuurlijk is het hebben van testosteron belangrijk, zeker in de pubertijd. Dan speelt testosteron een grote rol in het groeien van de penis en alles wat er omheen gebeurt zoals het groeien van de haren, het lager worden van de stem en het ontwikkelen van seksueel gedrag. In de puberteit gaan jongeren experimenteren met seks en met name het asturberen. Maar als er op latere leeftijd minder testosteron in het lichaam aanwezig is dan hoeft dit niet te leiden tot erectiestoornissen.

Bij het ontbreken van testosteron neemt het verlangen naar seks wel af. De man is er minder mee bezig , heeft minder behoefte aan seks en fantaseert er minder over. Zo kunnen erectiestoornissen ook ontstaan.